X( voorheen witter)FacebookLinkedIn

VoorZorg-verpleegkundige

 

Werken voor en met jeugd iets voor jou?

Ga aan de slag bij de Jeugdgezondheidszorg Team VoorZorg van GGD Groningen!

VoorZorg is een intensief huisbezoek programma voor zeer kwetsbare vrouwen die zwanger zijn en te maken hebben met een opeenstapeling van problemen. Zij krijgen ondersteuning van een gespecialiseerd VoorZorg-verpleegkundige die ondersteunt bij de zwangerschap, versterking van het ouderschap, verzorging en opvoeding, gezondheid en levensloopontwikkeling en bij het krijgen van betere toegang tot hulp. 

Huisbezoeken

VoorZorg bestaat uit een schema van huisbezoeken van 1 à 1½ uur uitgevoerd door een gespecialiseerd VoorZorg-verpleegkundige. De huisbezoeken beginnen zo vroeg mogelijk in de zwangerschap tot het kind 2 jaar is. Gemiddeld zijn er 2 huisbezoeken per maand. In de eerste maand van het programma en tijdens de eerste zes weken na de geboorte gaan de VoorZorg-verpleegkundigen wekelijks op huisbezoek.

Doelstellingen

De belangrijkste doelstellingen van VoorZorg zijn:

  • Verbetering van het zwangerschaps- en geboorteproces voor moeder en kind;
  • Verbetering van de gezondheid en ontwikkeling van het kind;
  • Verbetering van de persoonlijke ontwikkeling van de moeder en haar mogelijkheden voor opleiding en werk, zodat zij meer kan betekenen voor haar kind.

Tijdens de huisbezoeken werken de VoorZorg-verpleegkundigen met de cliënten integraal aan de volgende 9 ontwikkelvelden: hechting en ouderschap; gezondheid van kind, moeder en vader; ontwikkeling van het kind; levensloopontwikkeling van moeder en eventueel vader; veiligheid; financiën; communicatie; Informele steun en netwerk en gebruik van (andere) gemeenschapsvoorzieningen.

Succesfactoren

Een goede relatie tussen de verpleegkundige en de moeder is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van het programma én een leerervaring voor de moeder. Tijdens de uitvoering van VoorZorg werkt de verpleegkundige samen met de moeder aan gestructureerde gedragsverandering, realistische en haalbare doelen en het versterken van de vaardigheden van de moeder. Daarbij beantwoordt de verpleegkundige de vragen van de moeder en betrekt zij het sociale netwerk van de moeder bij het programma. VoorZorg werkt onder andere met de methode Video-hometraining VoorZorg, Opstapje VoorZorg, Sociale Vaardigheidstrainingen specifiek voor VoorZorg en Reflectiebladen.

VoorZorg past uitstekend bij de doelen van het sociale domein, het jeugdstelsel en lokale coalities en aanpak, zoals voorgestaan wordt in het actieprogramma ‘Kansrijke Start’.  VoorZorg wordt namelijk afgestemd op het aanbod van bestaande voorzieningen. Cliënten leren hun sociale netwerk beter te benutten en worden aangemoedigd gebruik te maken van de bestaande algemene (zorg)voorzieningen, zoals geboortezorg,  het consultatiebureau of schuldsanering. Met VoorZorg worden hoog-risico jonge vrouwen ondersteund met als doel zware opvoedingsproblemen, waaronder kindermishandeling, te voorkomen dan wel terug te dringen en daarmee op termijn de kosten zoals jeugdhulp te verminderen.

Waar en met wie ga je werken?

VoorZorg is gestart in de gemeenten Midden-Groningen en Groningen in 2022. In 2024 zijn we ook gestart in Veendam. Inmiddels hebben we een team geformeerd van 5 Voorzorgverpleegkundigen die worden ondersteund door een praktijkbegeleider. De nieuwe collega zal in diverse gemeentes worden ingezet; je standplaats is het Hanzeplein in Groningen.

Wat moet je meenemen?

Wij vragen in elk geval een HBO-V diploma met BIG-registratie, een rijbewijs en beschikking over een auto.
Naast aantoonbare affiniteit met de complexere doelgroep zien wij graag:

  • Minimaal 3 jaar werkervaring in de preventieve jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar. Affiniteit met de GGZ is een pre.
  • Kennis van de normale en afwijkende ontwikkeling van kinderen tot 4 jaar en kennis van ouderschaps- en opvoedingsprocessen.
  • Een afgeronde opleiding tot VoorZorg-verpleegkundige dan wel de bereidheid om die dit jaar nog te volgen (start 13 november 2024).

Waar moet je goed in zijn?

Naast onze kernwaarden - verbindend, verantwoordelijk en vernieuwend - is het van belang dat je over de volgende kerncompetenties beschikt:

Klantgericht en communicatief vaardig | om ouders en kinderen te ondersteunen is het belangrijk om snel en gemakkelijk een professionele relatie op te bouwen die gebaseerd is op een betrouwbaar fundament. Daarnaast is het van belang dat je goed kunt netwerken en jezelf en het programma VoorZorg kunt presenteren in diverse settingen.

Flexibel en inventief | De VoorZorgpraktijk vraagt om medewerkers die zich gemakkelijk aanpassen aan nieuwe situaties en in staat zijn om daar, met bestaande kennis en vaardigheden, een weg in te vinden. Er wordt verwacht dat je methodisch werkt volgens de methodiek van het programma VoorZorg en dat je bereid bent om te investeren in zowel de verdere opbouw van het team als het uitdragen van de methodiek VoorZorg.

Daadkrachtig en doelgericht | Knelpunten in groei, ontwikkeling en veiligheid van kinderen vragen soms om extra inzet en doorzettingsvermogen om onze doelen te kunnen bereiken. Juist in die situaties is effectiviteit van groot belang.

Stressbestendig |  De verpleegkundige werkt met een hoge mentale belasting. Zij worden geconfronteerd met de onmacht en het leed van kinderen en hun ouders. En kunnen te maken krijgen met onaangenaam gedrag van mensen uit de sociale omgeving van cliënt. Dit vraagt grote stressbestendigheid van de verpleegkundige.

Wij bieden

  • Een functie op basis van een jaarcontract met de intentie om over te gaan tot een vaste arbeidsovereenkomst;
  • Een arbeidsovereenkomst in eerste instantie voor 18 uur per week (uitbreiding van dienstverband in een combinatie met Stevig Ouderschap of reguliere jeugdgezondheidszorg is bespreekbaar);
  • Afhankelijk van opleiding en ervaring maximaal € 5247,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband (functioneel schaal 10). Bovenop het salaris ontvang je een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% van je brutosalaris. Het IKB kan (maandelijks) ingezet worden voor bijvoorbeeld het bijkopen van vakantiedagen, het uitruilen van woon-werk kilometers of je kunt het laten uitbetalen.

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je kijken op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

Voor verdere informatie kun je contact opnemen met Henk Bakker, manager JGZ regio Centraal, via het secretariaat 050 367 6138 of 06 31 63 18 65f51.

Reageren

Je kunt reageren tot en met dinsdag 22 oktober 2024.  De gesprekken vinden plaats op dinsdagmiddag 29 oktober 2024.

Na het verzenden van de sollicitatie, ontvang je een ontvangstbevestiging met nadere informatie. 

 

In het kort: